Communis

Centar za održive zajednice
Most na Žepi

Na oko četrdesetak kilometara sjeveroistočno od grada Rogatice u istočnoj Bosni nalazi se mjesto Žepa.

U drugoj polovini XVI vijeka, u seocetu Slap, desetak metara od ušća Žepe u Drinu, sagrađen je divan kameni most.

U starijim zapisima i putopisima nema nikakvih podataka o graditelju i vremenu izgradnje Mosta na rijeci Žepi, niti je na mostu ostao sačuvan tekst, koji bi mogao dati preciznije podatke o tome.

Kao i za većinu građevina sa ovih prostora, u narodu su ostale sačuvane razne legende i predanja.

Jedna od legendi navodi da je graditelj mosta bio jedan od učenika Mimara Sinana, graditelja mosta u Višegradu, koji je htio svojim djelom da nadmaši rad svog učitelja. Druga legenda je legenda o veziru Jusufu, koji je rođen u ovim krajevima i italijanskom graditelju kome je povjerena izgradnja ovog mosta.

b_121118007Sa sigurnošću se može tvrditi da je Most na Žepi jedno od najljepših ostvarenja ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Most na ušću Žepe stajao je decenijama izvan upotrebe. Daleko od naseljenih mjesta i prometnih tokova, on je zahvaljujući načinu gradnje, odolijevao zubu vremena. Međutim, izgradnja HE Bajina Bašta ugrozila je ovaj most. Akumulaciono jezero ove HE podiglo je razinu vode  za 10 metara iznad najviše kvote mosta. Zavod za zaštitu spomenika BiH uspostavio je kontakte sa investitorom o njegovoj rekompoziciji i izmještanju na teren koji neće biti poplavljen. U ljeto 1966. godine došlo je do demontaže mosta i izvlačenja materijala na kotu koja ostaje iznad najviše kote jezera. Godine 1967. izvršena je njegova rekonstrukcija, a 1968. je pušten u promet. Njegova sadašnja lokacija je na oko 500 m od naselja Žepa, nedaleko od objekta Redžep-pašine kule, koja je građena u približno istom periodu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.