Category: Lokalno

Zaštićen most na Žepi

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika okončala je aktivnosti na izvođenju radova stabilizacije nacionalnog spomenika – Mosta na rijeci Žepi.

Novac za ovaj projekat donirao je Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, pri Ambasadi SAD-a u BiH u iznosu od 62.600 dolara. Partneri u implementaciji projekta su bili Mjesna zajednica Žepa, Općina Rogatica i Republički zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa RS-a. Continue reading “Zaštićen most na Žepi”

Opasno zagađenje zraka u BiH

Zagađenje zraka u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini je tokom decembra višestruko premašilo dopuštene vrijednosti, a ljudima koji tamo žive ozbiljno je ugroženo zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

Najteže stanje je u gradskim i industrijskim središtima poput Sarajeva, Zenice i Tuzle.

Nevladina organizacija Eko forum iz Zenice potvrdila je Continue reading “Opasno zagađenje zraka u BiH”

Program razvoja Podrinja

Program razvoja Podrinja predstavlja deo aktivnosti Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije u cilju realizacije Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa (potpisan 26.09.2006. godine). Podrinje obuhvata 31 opštinu sa obe strane reke Drine – u Republici Srpskoj to su opštine Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Han Pijesak, Milići, Srebrenica, Višegrad, Rogatica, Rudo, Foča, Novo Goražde i Šekovići, a u Republici Srbiji: Šid, Sremska Mitrovica, Bogatić, Šabac, Loznica, Mali Zvornik, Krupanj, Valjevo, Osečina, Ljubovija, Kosjerić, Bajina Bašta, Užice, Čajetina, Priboj i Koceljeva. Continue reading “Program razvoja Podrinja”

Od Gubera dva putića!

Nekada poznata ljekovita “Guber voda” danas teče u kanalizaciju. Privatizacija „Banje Guber“ je trebala biti ključ oporavka Srebrenice. Međutim, ljekovitoj vodi je potrebna finansijska injekcija.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja se uistinu može pohvaliti mnoštvom izvora mineralnih i termalnih voda koje se već stoljećima koriste u Continue reading “Od Gubera dva putića!”

Pančićeva omorika naš relikt

Pančićeva omorika (lat. Picea omorika) je crnogorična vrsta drveća iz porodice Pinaceae, koja u prirodi raste u jako malom arealu i endemska je vrsta u Srbiji i Bosni (Podrinje), ali je raširena po parkovima diljem Europe i Sjeverne Amerike, koristi se i kao božićno drvce. Otkrio ju je 1875. godine botaničar Josip Pančić na planini Tari, a 1887. godine dao joj je znanstveni naziv i opis.

Ova vrsta je relikt iz doba tercijara, kada je imala veliko područje rasprostiranja. Uslijed promjene klime, sačuvala se u prirodi samo u području Continue reading “Pančićeva omorika naš relikt”

Katolička kapela u Srebrenici

Na svom bogatom historijskom nasljeđu, među ostalim, Srebrenica zahvaljuje i rimokatolicima, odnosno katolicima Hrvatima, pa se tako već u srednjem vijeku u historijskim nalazima spominju tri crkve u užem gradskom dijelu, jedna na lokaciji današnje Bijele džamije, druga u naselju Klisa, dok je lokacija treće crkve poznata samo po arhivskim podacima. Srebrenicu su naseljavali i franjevci Continue reading “Katolička kapela u Srebrenici”

Most na Žepi

Na oko četrdesetak kilometara sjeveroistočno od grada Rogatice u istočnoj Bosni nalazi se mjesto Žepa.

U drugoj polovini XVI vijeka, u seocetu Slap, desetak metara od ušća Žepe u Drinu, sagrađen je divan kameni most.

U starijim zapisima i putopisima nema nikakvih podataka o graditelju i vremenu izgradnje Mosta na rijeci Žepi, niti je na mostu ostao sačuvan tekst, koji bi mogao dati preciznije podatke o tome. Continue reading “Most na Žepi”

Rimski Municipijum u Skelanima

Arheološki tim predvođen profesorom Mirkom Babićem iz Bijeljine otkrio je u jesen 2008. godine u Skelanima kod Srebrenice, na lokalitetu sadašnjeg zadružnog doma i crkve, kompletnu prostoriju rimske upravne zgrade-bazilike urbane površine oko 30 metara kvadratnih, što je jedna od najvećih sačuvanih mozaičkih površina u RS. Bazilika je nađena na dubini od 90 centimetara i potvrđeno je da potiče iz 4. vijeka prije nove ere. Continue reading “Rimski Municipijum u Skelanima”