Category: Globalno

Balkanu teško zbog krize u EU

Austrijski ekspert za Balkan Florijan Biber ocjenjuje da se region našao u teškoj poziciji, pošto je Evropska unija u dubokoj krizi.

On je ocenio da o tome svedoči i činjenica da nije mogla da upravlja izazovom kakav je bila izbeglička kriza, te je sve palo na pleća zemalja članica.Biber u razgovoru za Tanjug o situaciji u regionu u političkom i bezbednosnom smislu na početku godine upozorava na krizu demokratskih procesa i mogućnost pogoršanja regionalnih odnosa. Continue reading “Balkanu teško zbog krize u EU”

Prva svetska evolucija?

Reč je o socijalnoj evoluciji, a ne biološkoj koju kreacionisti raznih vrsta neuspešno pokopavaju već stolećima.[1] Mislim, pre svega, na ono što američki ekonomista Robert J. Gordon u predavanjima koja se mogu pratiti na YouTube, zagovara i dokazuje: da kraj opsesije (ekonomskim) rastom nosi klicu drugačijeg poimanja ekonomije i društva. Ne smatram se kvalifikovanim Continue reading “Prva svetska evolucija?”

Liban kao primjer međureligijske tolerancije

U Libanonu svećenik i muslimanka u službi duhovne solidarnosti Dominique Fonlupt, s Mikaelom Corre (Svijet vjera)

On je maronitski svećenik, ona je muslimanka sunit. Fadi Daou i Nayla Tabbara, dugogodišnji prijatelji i učitelji na sveučilištu Sveti Josip Continue reading “Liban kao primjer međureligijske tolerancije”