Category: Balkan

The Balkan Dialogue Sarajevo

The Alexander Gorchakov Public Diplomacy Fund starts accepting applications for participation in the International Conference “The Balkan Dialogue – 2018”, which will take place on April 25-28 in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina.

The goal of the event is to establish a dialogue of experts and young professionals in the field of foreign affairs, economics, issues of security, international journalism and representatives of the academic community on the Balkan Peninsula on the most urgent topics of the region. Continue reading “The Balkan Dialogue Sarajevo”

Poziv za prijave PETRI

Pozivamo sve zainteresirane mlade aktiviste/kinje (18-25 godina), otvorene za nove mogućnosti učenja, da se prijave na PETRI-Sofia Annual School 2018 koja će biti organizirana u Bugarskoj od 19. do 23. aprila/travnja 2018. godine.

Škola je dio projekta “Liderstvo mladih za razvoj i provedbu ciljeva održivog razvoja” finansiranu kroz Bugarsku razvojnu pomoć Ministarstva inostranih poslova.

Continue reading “Poziv za prijave PETRI”

Balkanu teško zbog krize u EU

Austrijski ekspert za Balkan Florijan Biber ocjenjuje da se region našao u teškoj poziciji, pošto je Evropska unija u dubokoj krizi.

On je ocenio da o tome svedoči i činjenica da nije mogla da upravlja izazovom kakav je bila izbeglička kriza, te je sve palo na pleća zemalja članica.Biber u razgovoru za Tanjug o situaciji u regionu u političkom i bezbednosnom smislu na početku godine upozorava na krizu demokratskih procesa i mogućnost pogoršanja regionalnih odnosa. Continue reading “Balkanu teško zbog krize u EU”

Mehmed Paša Sokolović

Sokolović se rodio u selu Sokolovići pored Rudog, kao Bajo Nenadic ,otac mu se zvao Dimitrije.Bio je iz pravoslavne porodice. Imao je najmanje dva brata ( jedan se zvao Makarije)jednu sestru, i jednog ujaka. Sokolović je odveden ujanjičare kao danak u krvi 1516 na njihovu obuku – adžami-oglan. Nakon toga je u istanbulskim janjičarskim kasarnama prošao vojnu obuku i postao musliman. Ovo je bila uobičajena praksa u otomanskoj vojsci u to doba Continue reading “Mehmed Paša Sokolović”

Liban kao primjer međureligijske tolerancije

U Libanonu svećenik i muslimanka u službi duhovne solidarnosti Dominique Fonlupt, s Mikaelom Corre (Svijet vjera)

On je maronitski svećenik, ona je muslimanka sunit. Fadi Daou i Nayla Tabbara, dugogodišnji prijatelji i učitelji na sveučilištu Sveti Josip Continue reading “Liban kao primjer međureligijske tolerancije”

Zemlja zakona a ne samovolje

Naslov koji ste upravo pročitali je često sadržan u odgovoru na pitanje šta je to što čini demokratsku vlast i društvo.  Tiče se principa da niko nije iznad zakona, da zemljom ne upravljaju hirovi vladara, nego zakoni i pravni sistem koji poštuje zakone.  A da bi pravni sistem dobro funkcionisao potrebno je imati nezavisno pravosuđe, slobodno od političke manipulacije.

Nažalost, sudovi u BiH su, na svim nivoima, mete napada Continue reading “Zemlja zakona a ne samovolje”