Category: Region

Regija u kojoj djeluje naša organizacija poznatija je kao srednje Podrinje i nalazi se u istočnoj Bosni i Hercegovini. ovo područje se tradicionalno naziva i regija Birač a mikroprostor je obilježen planinskim masivom Osat koji popunjava dijelove prostora opština Bratunac, Milići i Srebrenica u obuhvatu najveće krivine koju pravi rijeka Drina u svom srednjem toku. u ovoj rubrici nalaze se informativni i edukativnu prilozi o značajkama, korisnim i važnim činjenicama, institucijama i obilježjima naše regije.

The Balkan Dialogue Sarajevo

The Alexander Gorchakov Public Diplomacy Fund starts accepting applications for participation in the International Conference “The Balkan Dialogue – 2018”, which will take place on April 25-28 in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina.

The goal of the event is to establish a dialogue of experts and young professionals in the field of foreign affairs, economics, issues of security, international journalism and representatives of the academic community on the Balkan Peninsula on the most urgent topics of the region. Continue reading “The Balkan Dialogue Sarajevo”

Pančićeva omorika naš relikt

Pančićeva omorika (lat. Picea omorika) je crnogorična vrsta drveća iz porodice Pinaceae, koja u prirodi raste u jako malom arealu i endemska je vrsta u Srbiji i Bosni (Podrinje), ali je raširena po parkovima diljem Europe i Sjeverne Amerike, koristi se i kao božićno drvce. Otkrio ju je 1875. godine botaničar Josip Pančić na planini Tari, a 1887. godine dao joj je znanstveni naziv i opis.

Ova vrsta je relikt iz doba tercijara, kada je imala veliko područje rasprostiranja. Uslijed promjene klime, sačuvala se u prirodi samo u području Continue reading “Pančićeva omorika naš relikt”

Most na Žepi

Na oko četrdesetak kilometara sjeveroistočno od grada Rogatice u istočnoj Bosni nalazi se mjesto Žepa.

U drugoj polovini XVI vijeka, u seocetu Slap, desetak metara od ušća Žepe u Drinu, sagrađen je divan kameni most.

U starijim zapisima i putopisima nema nikakvih podataka o graditelju i vremenu izgradnje Mosta na rijeci Žepi, niti je na mostu ostao sačuvan tekst, koji bi mogao dati preciznije podatke o tome. Continue reading “Most na Žepi”

Rimski Municipijum u Skelanima

Arheološki tim predvođen profesorom Mirkom Babićem iz Bijeljine otkrio je u jesen 2008. godine u Skelanima kod Srebrenice, na lokalitetu sadašnjeg zadružnog doma i crkve, kompletnu prostoriju rimske upravne zgrade-bazilike urbane površine oko 30 metara kvadratnih, što je jedna od najvećih sačuvanih mozaičkih površina u RS. Bazilika je nađena na dubini od 90 centimetara i potvrđeno je da potiče iz 4. vijeka prije nove ere. Continue reading “Rimski Municipijum u Skelanima”

Mehmed Paša Sokolović

Sokolović se rodio u selu Sokolovići pored Rudog, kao Bajo Nenadic ,otac mu se zvao Dimitrije.Bio je iz pravoslavne porodice. Imao je najmanje dva brata ( jedan se zvao Makarije)jednu sestru, i jednog ujaka. Sokolović je odveden ujanjičare kao danak u krvi 1516 na njihovu obuku – adžami-oglan. Nakon toga je u istanbulskim janjičarskim kasarnama prošao vojnu obuku i postao musliman. Ovo je bila uobičajena praksa u otomanskoj vojsci u to doba Continue reading “Mehmed Paša Sokolović”