Communis

Centar za održive zajednice
Mirovne inicijative – za dobar komšiluk

Projekat „Mirovne inicijative – Za dobar komšiluk“ sprovodi se u deset opština širom Bosne i Hercegovine. Realizator projekta je udruženje „Sara“ Srebrenica. Projekt se realizuje uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

”U proteklom periodu su krenule inicijative spontano, ljudi su se okupili, i dali svoje neke prijeloge kako da unaprijede svoj životni prostor. To je kasnije prepoznao i podržao SHL, kroz male akcije. Trenutno je aktuelan projekat „Mirovne inicijative – za dobar komšiluk“ koji provodimo uz podršku američke ambasade. Projekat implementiramo u deset opština. Pored Srebrenice tu su Milići, Bratunac, Vlasenica, Kadanj, Kalesija, Brčko, Gornji Vakuf, Uskoplje i Jajce. Većinu planiranih stvari ćemo raditi sa mladima. U Milićima smo proveli jednu inicijativu, gdje su mladi radili na uređenju botaničke bašte” – rekla je predsjednica udruženja „Sara“ Srebrenica Valentina Gagić Lazić koja dodaje:

”Na kraju krajeva cilj je da unaprijedimo neku interetničku saradnju. Projekat će u junu imati svoju završnu fazu gdje ćemo organizovati interetnički kamp, gdje ćemo okupiti mlade iz svih navedenih opština ovdje u Srebrenici i Potočarima. Kamp će trajati sedam dana. Biće tu i zabavnih aktivnosti, ali i kreativnih i edukativnih sadržaja. Mi u mladima prepoznajemo veliki potencijal, i svjedočimo kako nemaju mnogo prilika i vjetra u leđa da se pokažu u punom zamahu. Možda su ovo male inicijative, ali vjerujem da će se reflektovati na bosanskohercegovačko društvo. Izuzetno je važno podržati mlade u mirovnim inicijativama, pokazati im da nisu sami, ohrabriti ih da govore o svojim pozitivnim iskustvima i poslati poruku mira. Značajno je samo poslati mirovnu poruku iz Srebrenice i drugih opština, gdje mladi ostvaruju kontakte, gdje se prijateljstva odupiru pritiscima nametnutim iz okruženja, dok mediji i politika stvaraju i predstavljaju potpuno drugačiju sliku”  – rekla je Gagić Lazić.

Izvor: Prijatelji Srebrenice