Communis

Centar za održive zajednice
Katolička kapela u Srebrenici

Na svom bogatom historijskom nasljeđu, među ostalim, Srebrenica zahvaljuje i rimokatolicima, odnosno katolicima Hrvatima, pa se tako već u srednjem vijeku u historijskim nalazima spominju tri crkve u užem gradskom dijelu, jedna na lokaciji današnje Bijele džamije, druga u naselju Klisa, dok je lokacija treće crkve poznata samo po arhivskim podacima. Srebrenicu su naseljavali i franjevci te je bila sjedište Bosne srebrene, a jedan od najpoznatijih franjevaca koji je boravio u franjevačkom samostanu u Srebrenici je Juraj Dragišić. Kako se kroz historiju mjenjalo stanje u Srebrenici, odnosno mjenjali osvajači, tako su se i franjevci iseljavali, a crkve rušile, da bi pred posljednji rat u BiH u naselju Klisa izgrađena kapela, koja služi današnjim Hrvatima u Srebrenici i okolnim općinama. Po popisu stanovništva iz 91. godine u Srebrenici je bilo 38 Hrvata, a popis iz 2013.godine pokazat će koliko ih sada ima u Srebrenici. Bego Bektić vršilac dužnosti načelnika odjeljenja za društvene djelatnosti i javne servise Općine Srebrenica u izjavi za RGD Studio u Srebrenici kaže da na području Srebrenice, po evidenciji općinske administracije ima oko desetak Hrvata i da se preko Udruženja Klisa Srebrenica godišnje za Hrvate izdvaja 2.000 KM.
-Općina Srebrenica budžetom za vjerske objekte kataličke vjeroispovjesti i Udruženje „Klisa“ izdvaja 2.000 KM. Prije rata u Srebrenici je bilo oko 38 stanovnika katolika, dok danas ih živi u Srebrenici oko desetak. Svake godine u Kući povjerenja katolici obilježavaju Božić-kazao je Bektić.
Među desetak katolika je i Štefica Miletić koja je u Srebrenicu došla 1962.godine i kako kaže, namjerava da ide iz Srebrenice.
– Položaj Hrvata u Srebrenici je bukvalno jadan. Ima nas veoma malo u Srebrenici, šestero katoliko je umrlo do sad po mom povratku 2001.godine . Porodica mi se razišla, sin je otišao iz Srebrenice, a i ja sam na putu da napustim Srebrenicu, jer ne mogu sama da živim-kaže Štefića prisjećajući se kako se nekad obilježavao Božić.
-Na Badnju noć se kiti jelka i donosi se slama i stavlja se ispod jelke, a u ponoć se održavala misa u crkvama-kazala je Štefica.
Ivan Andrić živi u Srebrenici od 1979.godine i on kao i Štefica djeli zabrinutost za stanje u društvu.
-Složeno je stanje za sve nas u Srebrenici, teška ekonomska kriza i nezaposlenost koja nas iseljeva iz Srebrenice. Živim s ženom. Božić ću dočekat u krugu porodice i sa komšijama.-kaže Ivan.
Drugog dana Božića, u srebreničkoj kapeli održat će se misa, koju će predvoditi fra Martin Antunović upravitelj Župe srca Isusova Zvornik – Srebrenica.
– U Srebrenici je misa na drugi dan Božića 26.12 u 11 h. Svake godine slavimo Božić ali nikad nije isti, jer se mi mjenjamo i okolnosti u kojima živimo, ali uvijek Božić u nama budi čežnju za ljudskost.-kazao je fra Martin.
Po povratku u Srebrenicu ključeve kapele u Klisi čuvao je Izet Imamović koji je nedavno preminuo. Kapela je otvorena svim dobrim ljudima, a često je posjećuju i turisti. Pored kapele u blizini fudbalskog stadiona Guber u Srebrenici nalazi se zemljište katoličke crkve, tako da se može očekivati, da i na ovom mjestu u budućnosti nikne objekat koji će prvenstveno služiti katolicima, ali i drugim ljudima u Srebrenici.

Izvor: RGD

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.