Communis

Centar za održive zajednice, Srebrenica, BiH
Branjem gljiva do zarade

U Trebinju imate četveročlanu porodicu koja svake godine, u samo mjesec dana, berući kadulju, zaradi oko 14.000 eura”, kaže profesor Nezir Tanović

Profesor sa Agromediteranskog fakulteta u Mostaru Nezir Tanović kazao je za da na planinama i u šumama Bosne i Hercegovine svake godine propadne samoniklih gljiva, ljekovitog bilja i bobičastog voća u vrijednosti od oko 360 miliona maraka (oko 180 miliona eura).

Profesor Tanović smatra da svaki nezaposleni čovjek u Bosni i Hercegovini može, tokom ljetnje i jesenje sezone, da zaradi solidnu platu upravo sakupljajući samonikle plodove u šumama.

“U Trebinju imate četveročlanu porodicu koja svake godine, u samo mjesec dana, berući kadulju, zaradi oko 14.000 evra”,  kaže Tanović dodajući da se za mjesec dana branja pečuraka može da se zaradi oko 1.500 evra.

“U 2002. godini BiH je izvezla samoniklih šumskih plodova u vrijednosti od oko tri miliona KM. Taj izvoz prošle godine iznosio je oko 40 miliona. Međutim, iako je napredak evidentan, još ne možemo da budemo zadovoljni. Jer, to je tek oko deset odsto od onoga što raste širom planina i šuma u BiH”, kaže Tanović.

On dodaje da su šume u BiH jedna velika fabrika, u koju ne treba ulagati, već je samo čuvati od uništavanja, a koja zauzvrat svake godine može zaposliti na hiljade radnika.

Tanović kaže da BiH još nema uređen sistem kontrole samoniklog bilja, i da se sav otkup i plasman odvijaju putem nekoliko komercijalnih firmi u zemlji, ali da i uprkos tome, sakupljači nemaju problema sa plasmanom robe.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.