Communis

Centar za održive zajednice
Otvorene konsultacije o novom Zakonu

Ministarstvo pravde BiH otvorilo je proces javnih konsultacija Prednacrt novog Zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija Bosne i Hercegovine .

Sve organizacije civilnog društva, uključujući i medije, kao i sva ostala zainteresirana javnost može dostaviti komentare na prednacrt Zakona.

Konsultacije se provodi putem plarforme e-Konsultacije. Potrebno je prvo registrovati se na platformi da biste mogli pristupiti i učestvovati na konsultacijama.

Javne konsultacije otvorene su do 18.03.2021.

Zakon o slobodi pristupa informacijama je od ključni mehanizam za djelovanje civilnog društva i otvorenu vlast u BiH. Partnerstvo za otvorenu vlast (POV) u svom izvještaju za Bosnu i Hercegovini dalo je preporuku za izmjenu trenutnog Zakona o slobodnom pristupu informacijama kako bi se uskladio sa evropskim standardima transparentnosti.

Kompletan izvještaj za Bosnu i Hercegovinu možete pročitati OVDJE

Partnerstvo za otvorenu vlast (POV) je globalno partnerstvo koje okuplja reformski opredijeljene predstavnike iz institucija vlasti i lidere iz civilnog društva kako bi pripremili akcione planove koji  ine institucije vlasti inkluzivnijim, prilagodljivijim i odgovornijim.