Communis

Centar za održive zajednice
Да, још нема решења на видику!

Општине у Републици Српској, Вишеград, Рогатица и Сребреница већ годинама безуспешно чекају да им надлежни Хидроелектране „Бајина Башта“, односно „Електропривреде Републике Србије“ исплате дуговања за потопљено земљиште!

Да још нема решења на видику, потврдио је и ентитетски министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић.

Он тврди да су у току разговори с Владом Републике Србије да би се, између осталог, постигло одговарајуће решење питања потопљеног земљишта и припадајућих накнада у заједничком пограничном подручју Републике Српске и Републике Србије.

– Имајући у виду планирану изградњу нових хидроелектрана на реци Дрини, у обостраном је интересу једнозначно решавање питања накнада и дуговања за потопљено земљиште према општинама с обе стране Дрине, уз поштовање Међународне конвенције о правичном коришћењу међународних базена- навео је Ковачевић у одговору на једно од посланичких питања.

У том смислу, каже, воде се и билатералне активности влада Републике Српске и Републике Србије на решавању питања системског усклађивања дуговања и накнаде хидроенергетских објеката на Дрини.

Питање шта Влада Републике Српске ради на овом питању поставио је Ковачевићу посланик СДС-а у Народној скупштини РС-а Мирослав Којић, наводећи да се двадесет две године не плаћају обавезе Хидроелектране „Бајина Башта“, односно „Електропривреде Републике Србије“ према Репубилци Српској и градовима Вишеграду, Рогатици и Сребреници.

Којић је навео да се ради о десетинама милиона, чак, с каматама, и о стотину милиона које треба да се исплате овим општинама.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.