Category: Regija exYU

Bilježnica Robija K.: “Čiji je veći?”

Mi mrgaši smo u drvarnici od naše zgrade imali takmičenje čiji je veći. Ja i moj drug Dino smo sramno ispali u četvrtfinalu. Dino je snuždijo se i rekao je: „Zima je u drvarnici zapopizdit, cili mi se smrza i uša u se! Jebeš takvi turnir kad uvjeti nisu regularni!“ Ja sam Dinu rekao: „A ja jutros zaboravija marendat! Bez marende su mi rezultati uvik duplo lošiji!“ Dino je meni rekao: „Meni na sobnoj Continue reading “Bilježnica Robija K.: “Čiji je veći?””

Kakvi crni panciri

Imali smo sistem koji je poštovao njihov rad, sistem koji nije tražio od policije da bude saučesnik u stvaranju kriminalizovane društveno-političke elite.

Moj otac Vladimir radio je čitav radni vijek u policiji, u krim službi kao inspektor, još za one države dobijao je ordene rada. Drugi kažu da je bio dobar u tom poslu, otišao je u penziju gotovo bez ijednog neriješenog slučaja. Continue reading “Kakvi crni panciri”

Program razvoja Podrinja

Program razvoja Podrinja predstavlja deo aktivnosti Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije u cilju realizacije Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa (potpisan 26.09.2006. godine). Podrinje obuhvata 31 opštinu sa obe strane reke Drine – u Republici Srpskoj to su opštine Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Han Pijesak, Milići, Srebrenica, Višegrad, Rogatica, Rudo, Foča, Novo Goražde i Šekovići, a u Republici Srbiji: Šid, Sremska Mitrovica, Bogatić, Šabac, Loznica, Mali Zvornik, Krupanj, Valjevo, Osečina, Ljubovija, Kosjerić, Bajina Bašta, Užice, Čajetina, Priboj i Koceljeva. Continue reading “Program razvoja Podrinja”

Od Gubera dva putića!

Nekada poznata ljekovita “Guber voda” danas teče u kanalizaciju. Privatizacija „Banje Guber“ je trebala biti ključ oporavka Srebrenice. Međutim, ljekovitoj vodi je potrebna finansijska injekcija.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja se uistinu može pohvaliti mnoštvom izvora mineralnih i termalnih voda koje se već stoljećima koriste u Continue reading “Od Gubera dva putića!”

Katolička kapela u Srebrenici

Na svom bogatom historijskom nasljeđu, među ostalim, Srebrenica zahvaljuje i rimokatolicima, odnosno katolicima Hrvatima, pa se tako već u srednjem vijeku u historijskim nalazima spominju tri crkve u užem gradskom dijelu, jedna na lokaciji današnje Bijele džamije, druga u naselju Klisa, dok je lokacija treće crkve poznata samo po arhivskim podacima. Srebrenicu su naseljavali i franjevci Continue reading “Katolička kapela u Srebrenici”