Category: Vijesti

Vijesti i informacije koje se odnose na civilno društvo i održivi razvoj istočne BiH/RS i Podrinja. Molimo izaberite jednu od opcija u padajućem meniju rubrike Vijesti kako bi ste vidjeli sadržaje postavljene u svakoj pojedinačnoj rubrici.

The Balkan Dialogue Sarajevo

The Alexander Gorchakov Public Diplomacy Fund starts accepting applications for participation in the International Conference “The Balkan Dialogue – 2018”, which will take place on April 25-28 in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina.

The goal of the event is to establish a dialogue of experts and young professionals in the field of foreign affairs, economics, issues of security, international journalism and representatives of the academic community on the Balkan Peninsula on the most urgent topics of the region. Continue reading “The Balkan Dialogue Sarajevo”

Poziv za prijave PETRI

Pozivamo sve zainteresirane mlade aktiviste/kinje (18-25 godina), otvorene za nove mogućnosti učenja, da se prijave na PETRI-Sofia Annual School 2018 koja će biti organizirana u Bugarskoj od 19. do 23. aprila/travnja 2018. godine.

Škola je dio projekta “Liderstvo mladih za razvoj i provedbu ciljeva održivog razvoja” finansiranu kroz Bugarsku razvojnu pomoć Ministarstva inostranih poslova.

Continue reading “Poziv za prijave PETRI”

Zaštićen most na Žepi

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika okončala je aktivnosti na izvođenju radova stabilizacije nacionalnog spomenika – Mosta na rijeci Žepi.

Novac za ovaj projekat donirao je Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, pri Ambasadi SAD-a u BiH u iznosu od 62.600 dolara. Partneri u implementaciji projekta su bili Mjesna zajednica Žepa, Općina Rogatica i Republički zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa RS-a. Continue reading “Zaštićen most na Žepi”

Bilježnica Robija K.: “Čiji je veći?”

Mi mrgaši smo u drvarnici od naše zgrade imali takmičenje čiji je veći. Ja i moj drug Dino smo sramno ispali u četvrtfinalu. Dino je snuždijo se i rekao je: „Zima je u drvarnici zapopizdit, cili mi se smrza i uša u se! Jebeš takvi turnir kad uvjeti nisu regularni!“ Ja sam Dinu rekao: „A ja jutros zaboravija marendat! Bez marende su mi rezultati uvik duplo lošiji!“ Dino je meni rekao: „Meni na sobnoj Continue reading “Bilježnica Robija K.: “Čiji je veći?””

Kakvi crni panciri

Imali smo sistem koji je poštovao njihov rad, sistem koji nije tražio od policije da bude saučesnik u stvaranju kriminalizovane društveno-političke elite.

Moj otac Vladimir radio je čitav radni vijek u policiji, u krim službi kao inspektor, još za one države dobijao je ordene rada. Drugi kažu da je bio dobar u tom poslu, otišao je u penziju gotovo bez ijednog neriješenog slučaja. Continue reading “Kakvi crni panciri”

Balkanu teško zbog krize u EU

Austrijski ekspert za Balkan Florijan Biber ocjenjuje da se region našao u teškoj poziciji, pošto je Evropska unija u dubokoj krizi.

On je ocenio da o tome svedoči i činjenica da nije mogla da upravlja izazovom kakav je bila izbeglička kriza, te je sve palo na pleća zemalja članica.Biber u razgovoru za Tanjug o situaciji u regionu u političkom i bezbednosnom smislu na početku godine upozorava na krizu demokratskih procesa i mogućnost pogoršanja regionalnih odnosa. Continue reading “Balkanu teško zbog krize u EU”

Opasno zagađenje zraka u BiH

Zagađenje zraka u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini je tokom decembra višestruko premašilo dopuštene vrijednosti, a ljudima koji tamo žive ozbiljno je ugroženo zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

Najteže stanje je u gradskim i industrijskim središtima poput Sarajeva, Zenice i Tuzle.

Nevladina organizacija Eko forum iz Zenice potvrdila je Continue reading “Opasno zagađenje zraka u BiH”

Program razvoja Podrinja

Program razvoja Podrinja predstavlja deo aktivnosti Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije u cilju realizacije Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa (potpisan 26.09.2006. godine). Podrinje obuhvata 31 opštinu sa obe strane reke Drine – u Republici Srpskoj to su opštine Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Han Pijesak, Milići, Srebrenica, Višegrad, Rogatica, Rudo, Foča, Novo Goražde i Šekovići, a u Republici Srbiji: Šid, Sremska Mitrovica, Bogatić, Šabac, Loznica, Mali Zvornik, Krupanj, Valjevo, Osečina, Ljubovija, Kosjerić, Bajina Bašta, Užice, Čajetina, Priboj i Koceljeva. Continue reading “Program razvoja Podrinja”